IMETTÄMISESTÄ - soppaa ja sirkushuveja

IMETTÄMISESTÄ

..ja pulloruokinnasta. Ja julki-imettämisestä.

Postaus sisältää imetyskuvia. Nännikin saattaa vilahtaa. Kannattaa siis lopettaa lukeminen tähän, mikäli julki-imetys ja vauvan ruokailu ärsyttää/ällöttää/ei vois vähempää kiinnostaa.

En tiedä onko julki-imettäminen (tai ylipäänsä lasten ruokintaan liittyvät asiat) sen enempää tapetilla tällä hetkellä kuin aiemmin, mutta koska asia on itselleni ajankohtainen, tunnun törmäävän siihen  jatkuvasti. Milloin imettävä äiti on häädetty ravintolan vessaan piiloon ruokkimaan lastaan, milloin imetyskuvista Instagramissa nousee kauhea kohu.

Hyvä kirjoitus aiheesta on Tehtävänimikkeenä äiti -blogissa, Laura kirjoittaa kuin meikäläisen kynästä.


Meidän lapset kasvavat osaimetyksellä, eli saavat rinnan ohella myös korviketta pullosta. Jo raskausaikana toivoin Muikuille kelpaavan sekä että, jotta isäkin voisi osallistua ruokintaurakkaan. Kuvittelin imetyksen onnistumisen olevan minulle vähemmän tärkeää ja yritin vakuutella itselleni, etten revi siitä stressiä.

Ihan en ole stressittömänä pysynyt ja aika ajoin olen tuntenut huonoa omatuntoa ja epäonnistumisen tunnetta korvikkeen käytöstä. Maitoni riittäisi mainiosti yhden lapsen täysimettämiseen, samoin aikani. Olen kuullut monia onnistumistarinoita kaksosten täysimettämisestä, mutta se vaatii äidiltä (ja myös isältä) ihan mieletöntä omistautumista ja totta puhuen minusta ei ole kyyhöttämään sohvan nurkassa 24/7 jompikumpi lapsi rinnalla. Tandemimettäminen (molemmat vauvat samaan aikaan) ei ole toisen lapsen huonon imuotteen takia tehokasta vaan ennemminkin ihan kauheaa säätöä. Mieluummin siis  syötämme heitä yksitellen – näin he myös saavat jakamattoman huomion ruokailun aikana, oli se sitten rinnalta tai pullosta.


Imettäjien ja korvikeäitien välillä tuntuu olevan jonkinmoinen sota, eikä tällainen sekäettämutsi oikein ole kotonaan kummassakaan kastissa. Draamaa riittää tässä maailmassa ihan tarpeeksi ilman vauvan ruokkimiseen liittyvää fanaattisuuttakin – tärkeintä lienee, että lapsi saa syödäkseen, oli se sitten rakastavan äidin rinnasta tai rakastavan äidin tai isän pullosta.

Tottakai äidinmaidon hyödyistä on kiistattomia tutkimustuloksia. Rintamaito sisältää vauvan tarvitsemat ravintoaineet oikeassa suhteessa ja terveysvaikutusten on todettu ulottuvan aikuisikään saakka. Imetys suojaa mm. suolistosairauksilta sekä korvatulehduksilta. Samaa suojaa ei lehmänmaitopohjaisesta korvikkeesta saa.

Rintamaidon hyötyjen valossa onkin hämmentävää, miten vähän imetyksestä puhutaan neuvolassa. Ennen synnytystä minulta kysyttiin kerran että mitkä fiilikseni ovat imetyksen suhteen, mutta asiaa ei avattu sen kummemmin. Monikkoyhdistyksen perhevalmennuksesta oli osa varattu aiheelle, mutta kyseessä oli pelkästään Imetyksen tuki ry:n esittely eikä käytännön oppitunti, jollaista jokainen meistä tulevista kaksosmammoista olisi varmasti kaivannut.

Lasten syntymän jälkeen en ole myöskään saanut sen kummoisempaa ohjausta, en synnytyslaitokselta enkä myöskään neuvolasta. En kyllä itse osannut tukea ja neuvoja vaatia, vaan jotenkin perisuomalaisesti opettelin ja otin selvää välillä hammastakin purren. Ilmeisesti kaksosia ei oikein edes oleteta imetettävän.

Imetys ei aina onnistu ja syitä siihen on monia – harvemmin kyseessä on kuitenkaan fysiologinen syy ja siksi hoitohenkilökunnan ohjaus olisikin ensiarvoisen tärkeää. On myös hyvin turhauttavaa tarjota kipeää rintaa sitä hylkivälle lapselle, jonka paino ei tunnu nousevan – on varmasti silloin parempi tarjota lapselle korviketta. Aina ei ole mahdollista tehostaa imetystä tai hankkia apua esimerkiksi tukiryhmästä. Äidin hyvinvointi ja jaksaminen on kuitenkin lapsenkin hyvinvoinnin perusta, eikä rakkautta mitata äidinmaidon määrällä.

Entäs sitten se tapetilla oleva julki-imetys.. Koen olevani onnekas siinä suhteessa, että edes toisen lapsen kanssa imetys sujuu tosi hienosti. Niinpä kaivan sen tissin esiin myös julkisilla paikoilla ja tarjoan ruokaa nälkäiselle vauvalleni. Mutta on myös tilanteita, jolloin rinnan sijaan kaivan pullon ja ruokin lapset korvikkeella. Kuitenkin itselleni se luontaisempi tapa on imettää. Vessaan en suostu menemään hoitamaan kumpaakaan toimitusta, enhän itsekään söisi piilossa pöntöllä – kaiken kukkuraksi oven takana voi olla joku jolla on oikeasti tarve päästä niihin oikeisiin vessahommiin.

Toki hoidan imetyksen kuitenkin mahdollisimman diskreetisti, myös lapsen ruokarauhan takia, ja tässä asiassa suuri apu on ollut Söpö Studiolta saamissani imetyssuojissa (suoja käytössä ekassa kuvassa). Myös monet julki-imetyksestä ahdistuneet mammakaverini vannovat suojien nimeen.

Miten maailman luonnollisimmasta asiasta onkin saatu tällainen mörkö aikaan? Rinta saa vilahtaa iltapäivälehden kannessa, muttei ravintolassa naapuripöydässä vauvan pään takaa. Missä vaiheessa naisen nänni joutui niin eri arvoiseen asemaan miehen vastaavaan ruumiinosansa verrattuna? Ja miksi äiti-ihmiset niin hanakasti syyllistävät toisiaan ja vetävät herneitä nenään asiassa kuin asiassa – ja erityisesti tässä imetysasiassa..?

Suurin osa lapsellisista kavereistani tuntuu olevan samoilla linjoilla kanssani julki-imettämisen suhteen. Mitä enemmän asiasta puhumme ja mitä enemmän julkisilla paikoilla imetämme, sitä arkipäiväisempää siitä tulee. Joten liputtakaamme imetyksen puolesta – pulloruokintaa tuomitsematta!

13 Kommentit
 • aino sanoo:

  Asiaa joka sana! Meidän poikaset on tähän asti pärjänneet täysimetyksellä, mutta siitäkin olen saanut kuulla niin paljon ihmettelyjä ja taivastelua. Välillä tulee huono omatunto kun imetys on onnistunut, varsinkin kun neuvolassa asenne on ”no kyllä te kohta korvikkeita tarviitte kun ei maito voi riittää kahdelle”…
  Ihana kirjoitus, kyllä tän voimalla jaksaa taas jonkun aikaa! Kivaa kesän jatkoa teille! :)

  • Hanna sanoo:

   Tosi kiva kuulla, että ootte täysimetyksellä, älä yhtään pode siitä huonoa omatuntoa! Tosi hienoa! Mutta mikä näitä neuvoloita vaivaa.. En voi ymmärtää.

 • Johanna sanoo:

  Imetys tuntuu olevan nyt tosi tapetilla, iskee myös mulle silmille vaikka ei lapsia ole enkä ole vielä raskaanakaan. :) Imetyssuositukset, julki-imetys, imetyssuojat, pulloruokinta… Kaikesta varmaan voi olla suositus, mutta jokainen äiti varmasti tietää mikä on oikea tapa just itselle, lapselle ja koko perheelle. :)

  • Hanna sanoo:

   Hehe, eli on se tapetilla enkä vain kuvittele kaikkea. Ja oot oikeassa, kyllä äiti tietää.

 • Ansku sanoo:

  Aamen. Monta kertaa pohtinut näitä samoja asioita. Itse asiassa luit ajatukseni, koska ajattelin kyselläkin että haluaisitko jakaa ajatuksiasi asiasta. Harmi sinällään, että ei sairaalassa imettämistä ohjattu – meille tarjottiin neuvoja ja jotain kysyin ihan itsekin. En tiedä oletko kokeillut, mutta jos haluat yrittää korjata toisen imuotetta, niin rintakumilla moni on onnistunut! Neuvolassa osaisivat varmasti ohjata enemmän sen käyttöä ja niitä saa ihan apteekista, jos itsenäisesti tahtoisi kokeilla. Mutta niin sitä oikeastaan piti kommentoida, että samanlaisia tunteita täällä tuon täysimettämisasian suhteen – toisaalta on kiitollinen lisämaidosta, enkä varmaan jaksaisi sitä imetysrumbaa, mutta toisaalta taas tuntee huonoa omaatuntoa. Voi ihmismieli ja hormonit sanon minä. Kivaahan se on, että iskä saa myös osallistua. Meillä ainakin osaa paremmin iskä syöttää pullosta ja minä saan sitten keskittyä imettämään :)

  Kivaa imetystaivalta teille! :)

  • Hanna sanoo:

   Kiitos viestistä! Rintakumi on käytössä ollut alusta asti, nykyään välillä onnistuu hetkittäin ilmankin.. Mutta hermo menee pienellä rinnalla hyvin nopeasti, oli sitten kumia tai ei.
   Voihan hormonit – sinä sen sanoit :D

 • Laura sanoo:

  Kiitos kehuista! <3 ja aivan mahtava teksti, asiaa joka sana! Älä turhaan pode huonoa omatuntoa korvikkeen käytöstä, mun mielestä on todella mahtavaa että jaksat ylipäätänsä imettää kun kahdessa on varmasti ihan tarpeeksi puuhaa ja meininkiä! <3

  • Hanna sanoo:

   No tiiiiiiiiän, mutta ei sitä näille pöhköille ajatuksilleen minkään voi :-P

 • Riikka sanoo:

  Hyvin kirjoitettu. Ihmettelen kyllä suuresti että et ole saanut imetysopastusta sairaalassa synnytyksen jälkeen. Voisiko tosiaan olla kyse siitä että kaksosia ei oleteta imetettävän?? Täällä Tampereen alueella ainakin oman kokemukseni mukaan äitiä ja vauvaa ei edes kotiuteta ennenkuin varmistetaan imetyksen sujuminen (jos siis maitoa tulee), varisnkin ensisynnyttäjän kohdalla. Kätilö/th voi tulla myös kotiin käymään jos tarvitsee tukea asiassa. Ja samaa mieltä olen, neuvolassa puhutaan imetyksestä liian vähän. Tai siis ne antavat ymmärtää että imetys onnistuu jotenkin luonnostaan kaikilta eikä siinä ole mitään ihmeellistä. Itse ainakin olin ihan pihalla ja paniikissa kun se ei todellakaan sujunut heti. Vauva ei osannut imuotetta/jaksanut imeä ja maito ei herunut. Ja sitten tulikin kamala rintatulehdus kun kukaan ei ollut etukäteen neuvonut että kannattaisi alkaa pumppaamaan maitoa rinnoista jos sitä nousee paljon eikä vauva jaksa imeä. Pitäisi myös kertoa etukäteen että kaikilla ei vaan maitoa tule eikä sille välttämättä voi mitään ja että sekin on ihan ok ja sitten vaan annetaan korviketta.

  • Hanna sanoo:

   Nimenomaan. Olis kyllä pitänyt itsekin tajuta pyytää enemmän opastusta jo synnytyssairaalassa, mutta jotenkin siellä sai vaan sellaisen fiiliksen että pullosta vaan! Ei meitä pahemmin muutenkaan käyty perhehuoneessa ”häiritsemässä”, hyvin rauhassa saatiin keskenämme olla ja opetella. Onneksi nykyään saa niin hyvin tietoa joka paikasta, ettei sinäänsä haittaa vähäinen opastus.

 • Riikka sanoo:

  Piti vielä sanoa että ihania imetys/syöttökuvia olet ottanut, ja kiitos niinkin intiimien kuvien jakamisesta. Itse just tajusin etten kummankaan lapseni kohdalla ole ottanut kuvia tissiruokailuista;) Täytyypä ottaa kamera käteen tulevaa junioria imettäessä.

  • Hanna sanoo:

   Ota ihmeessä, ne on mukavia muistoja itselleen. Hetken kyllä mietin näiden julkaisemista, mutta noh – eihän niissä mitään pahaa ole :)

 • Essi monikko mammoista sanoo:

  Tää on ihan mahtava juttu! Ja kuvista ei ällötystä ei mitään muuta kuin iloa katsoa miten onnelliset vanhemmat ruokkivat lapsiaan hymyssä suin <3

Tilaa päivitykset sähköpostiin!

Liity 7 tilaajien joukkoon

bloglovin:
Hannan soppa
klikkaa tästä ruokablogiini!
.