#KESTOMUTSI - soppaa ja sirkushuveja

#KESTOMUTSI

Miesten kannattaa lopettaa lukeminen heti tähän alkuunsa. Luvassa on nimittäin postaus, jossa puhutaan paitsi vauvojen vaipoista niin myös kuukautisista ja tissien vuotamisesta. Ei sillä, etteikö valtaosa mammablogien lukijoista olisi naisia, mutta onpahan ainakin varoitettu.

Kestovaipat, kestositeet, kestoliivinsuojat / Soppaa ja sirkushuveja

Kestojutuista kirjoiteltiin tovi sitten Äiti on robotti -blogissa ja siitä inspiroituneena päätin ottaa itsekin osaa kestokeskusteluun. Olen ekologisten valintojen puolestapuhuja ja siinä mielessä onnellinen, että meidän perheessä myös Jaakkoa kiinnostaa kierrätys ja luonnonmukaisuus. Ei siis tarvitse paljoa pakotella biojätteiden lajitteluun tai ekologisten pesuaineiden käyttöön. Pikkuhiljaa myös herrankin kosmetiikkavalinnat ovat muuttuneet ekompaan suuntaan, mutta esim. oikeasti pätevä äijäin luomudödö olis yhä etsinnässä..

Sen kauhian jätevuoren ja kertsien sisältämien kemikaalien takia olen jo vuosia vannonut kuukupin nimeen. Synnytyksen jälkeiseen vuotoon ei kuppia kuitenkaan saa käyttää tulehdusriskin takia, joten tilasin muutamia kestositeitä Tuttimaakarilta. Uskon näiden tulevan käyttöön myös sitten myöhemmin kun menkat taas saapuvat ilokseni, nimittäin aina välillä on vaan päiviä ettei kuukuppeilu kiinnosta. Samassa Tuttimaakari-tilauksessa tuli myös pikkukasa kestoliivinsuojia maitoa vuotaville tisseille. Liivinsuojia olen ostanut myös FB-kirpparilta käytettynä ja suht iisistihän niitä hurauttaisi itsekin. Kun sen ompelukoneen vaan joku varastosta hakisi…

Samoista jäte- ja kemikaalisyistä haaveilen myös muikkujen kestovaipattamisesta. Ja rahaahan noihin kertakäyttöisiin vaippoihin palaa ihan hulluna. Olen haalinut kaikenlaisia kestovaippoja käytettynä – kestovaippojen maailma kun tuntuu olevan aivan omansa ja jokaisella mammalla on siihenkin oma mielipiteensä, että mikä onkaan paras ratkaisu.. Kokeillaan siis kaikkea ja varmaan se on vähän vauvastakin kiinni. Toki kestovaippoihinkin saisi pienen omaisuuden upotettua, jos kaiken uutena hankkisi. Käytettyjen hyvä puoli on myös se, ettei niitä tarvitse pestä monia kertoja ennen käyttöönottoa, imuteho kun paranee pesujen myötä.

En aio kuitenkaan ottaa tästä kestoasiasta ylimääräistä stressiä. Jos sitä kakkaa tuntuu olevan kaikki paikat täynnä ja vaatteet aina pissassa eikä hermot ja järkikään kestä, niin sitten mennään kertseillä. No biggies, mutta jos edes osa-aikakestoilu natsaisi niin ei tarvitsisi heittää tätä jo pitkään kiilloteltua sädekehää nurkkaan. Mutta aika näyttää, eiköhän me joka tapauksessa varuiksi paketti jotain liberoitakin hankita.

Kuulisin mielelläni kestovaippailukokemuksianne – eritoten positiivisia sellaisia ja eritoten positiivisia sellaisia kaksosten vanhemmilta.

25 Kommentit
 • Matikainen sanoo:

  Me aloiteltiin kestoilu rauhassa eikä mikään tuntunut toimivan. Koska mikään pakko ei ollut kestoilla, jaksoi sitä kokeillakin :)
  Lopulta, kun viimein hylkäsin muiden suositukset, löysin meillä toimivat vaipat!

  Aloittelijalle vinkkaisin, että vastasyntynyt on vaikein vaipatettava (toinen on sitten megapissaaja, varsinkin öisin). Pieni vauva kun aluksi hoikistuu entisestään, jolloin vaipat antaa periksi jalansuista ja vyötäröstä (oli kesto tai kertsi :/).
  Paras mahtaa olla sisävaippa + villikset :) Tietty ainoa setti, jota en esikoisen kohdalla kokeillut :’D

  Liberoja saatte synnytyssairaalasta jokusen (jos ottaa sen liberokassin sieltä mukaansa). Kannattaa ennemmin ostaa Muumi-kertsejä, ne kun on Suomessa valmistettu eivätkä haise niin järkyttävältä kuin liberot ja pampersit! (eikä ole käytetty sitä sun tätä älytöntä, pakkauksia voi kaupassa vertailla :))

  Nyt vähämuovinen Naty-vaippakin valmistetaan Suomessa. Niissä minusta heikko kestävyys (no, pikkuvauva ei kamalasti vielä vouhota menemään) ja heikohko imuteho. Monet kuitenkin tykkää ja ne kuulemma haisevat kertseistä vähiten.

  Onnea tulevaan, rauhaa kestoiluun :)

  • Murkinamasu sanoo:

   Vain Natyjen housuvaipat tehdään Suomessa. Teippivaipat tehdään Turkissa, joten ei kovin ekoa roudata vaippoja sieltä asti…

   • Hanna sanoo:

    Mä en oo kuullutkaan näistä Natyista – miksköhän teippivaippoja ei tehdä Suomessa ollenkaan :-/

  • Hanna sanoo:

   Kiitos kommentista Matikainen! Villahousuja pitäiskin pyytää vielä että äiti neulois :)
   Ja tosta kertsien hajusta mulle eilen yks äiti kertoikin – pitää toi Naty tosiaan tsekata, ihan uppo-outo merkki meikäläiselle.

 • Anna sanoo:

  Mulla on ollut pitkään luonnoksissa Suuri Vaippapostaus. Tai siis sellainenkin, siellä monen muun luonnoksen seassa… Ahh, huvittavaa kyllä, hurahdin jo raskausaikana tähän vaippahommaan ihan naurettavan paljon, joten niistä riittää sanottavaa :D

  Hyvänä kokemuksena voisin mainita ainakin coolmax-kankaiset liinat. Ne on ainakin meidän vauvalla pitäneet ihon hyvänä, ja sen on huomannut sitten heti kun sen on unohtanut sieltä välistä. Itse oon tehnyt nyt testimielessä pari vaippaa, jossa koko sisäpinta on coolmaxia. Mutta näähän oli taas (ylläri ylläri) niitä yksilöllisiä juttuja, että mikä pinta parhaiten kenenkin iholle sopii… :)

  • Hanna sanoo:

   Noniin, vihdoin sain kaivettua sun kommentin sieltä roskakorista, sori kun kesti! Tylsää kun ne menee sinne :/
   Vai coolmax, pitääpä perehtyä moiseen matskuun!

 • jenni sanoo:

  Hienoa että meinaat jaksaa kestoilla kahden kanssa. Itse pyrin myös ekologisuuteen ja arvostan sitä. Kestoilua en kuitenkaan jaksanut edes harkita kun kuulin vauvoja tulevan kaksin kappalein. Lähinnä ajattelin sitä, että pyykkiä tulee jo muutenkin kahdekta vauvalta ja kahdelta aikuiselta niin paljon että jos siihen vielä vaipat päälle, niin pesukone saa laulaa 24/7, en sitten tiesä onko se totuus vai ei. Onnea matkaan kuitenkin, ja onhan nuo kuosit niin ihania!

  • Hanna sanoo:

   Mä taas kelasin sen niin, että pyykkikonetta pitää muutenkin pyörittää 24/7 ja muutamat vaipat kaupan päälle ei tunnu missään :D Katotaan sit kuin muijan käy!

   • Meillä myös mies pisti aika kampoihin kestoilussa, kun joskus ennen kaksosuutista siitä muuten vain puhuin. Hän oli silloin sitä mieltä, että eihän kakkaisia rättejä voi pestä koneessa, missä muitakin pyykkejä pestään. Pesukonehan menee siitä pilalle, eli kakkakestiksille pitäisi sitten olla oma pesukone. xD
    Tokihan ne ka*ka pökäleet laitetaan myös sinne koneeseen. xD

 • Onko muuten Speick Men Active Deodorantti Roll-On ollut jo kokeilussa? Se ja Sante Homme Coffein & Acai Deospray on omien kokemusteni mukaan eniten miehiltä kiitosta saaneita tuotteita miesten luonnonkosmetiikka dödöjen rintamalla.

  • Hanna sanoo:

   Ainakaan tota sprayta ei oo viel testattu. Kiitti vinkistä :)

 • Meillä on käytetty tähän asti kestoja. Nyt mennään kertseillä, kun vaippoja käytetään lähinnä enää kerhossa ja öisin. Nyt isommalla lapsella alkoi nimittäin iho kestovaipoissa öisin hautua, vaikka aiemmin käytettiin öisinkin. Minusta kestovaipat yllättivät helppoudellaan. Siis onhan niistä vaivaa, muttei ollenkaan niin paljon kuin olisin kuvitellut. Itse koin kivaksi sellaiset ”yhdenkoon” vaipat eli kuoret, joissa neppareilla saa kokoa kasvatettua. Mentiin sitten samoilla vaipoilla synnäriltä parivuotiaaksi, joten rahaa ei vaippoihin paljon mennyt. Nyt ne tuolla odottavat myyntiin laittamista.

  Mä muuten tein itse kestositeitä jälkivuotoa varten vanhoista pyyhkeistä ja lakanoista. Toimi tosi hyvin ja edelleen saatan joskus niitä käyttää, vaikka muuten olen minäkin vannonut kuukupin nimeen jo vuosia.

  • Hanna sanoo:

   Kiva kuulla, että olikin helpompaa kuin oli kuvitellut :) Noita yhdenkoon vaippoja pitänee muutama vielä jostain haalia, niin pääsee niitäkin testaamaan. Harkitsin myös sitä kestovaippalainaamoa, mutta toisaalta oon nyt kerännyt aika hyvän sarjan kaikenlaista melko halvalla – eikä tarvi palauttaa!

 • emmi sanoo:

  Meidän kestovaippailu oli kuolleena syntynyt ajatus, mulla paloi käämi sen pyykkimäärän kanssa parin viikon jälkeen ja kun vauvan pyllykään ei tottunut niihin yhtä hyvin kun Muumeihin, niin luovutin.

  Mutta sen ajattelin vinkata, että ne sairaalan maxisuperhypersiteet on ihan taivaan lahja, varsinkin jos (kun) käy niin ettei synnytyksen jälkeen ihan muutama kestoside riitä mihinkään.. Sinne megasiteeseen saa kätsysti myös jääsiteen tarvittaessa, kannattaa kysellä jos sitä ei sairaalassa automaattisesti kysellä! Nyt tais mennä vähän OT, mut tulipahan sanottua. :)

  • Hanna sanoo:

   Hei kiitti vinkistä :) Megaside ja jääside, kuulostaa kertakaikkisen ihastuttavalta. Voi tätä naiseuden sulokkuutta!

 • Kiku sanoo:

  Mä en jaksanut itse kestoilla kun meni hermo mutta käytettiin koko eka vuosi Natyja ja tuli sellainen olo, että tekee edes parhaansa tässä ahdistavassa kertisvaippamaailmassa. :) Ne eivät tosiaan haise, eli suosittelen jos kertiksiin päädytkin. Kiitos ihanasta blogista, musta on tullut ihan fani.

  • Hanna sanoo:

   Okei, Natyt pidän mielessä :)
   Ja kiitos Kiku, voi miten ihana kuulla!

 • Iina sanoo:

  Kestoilu on kyllä tosi hieno homma, jos siihen pystyy! Mä oon sitä ”koulukuntaa”, joka siihen ei pystyisi :D Jotenki vaan ällöttää koko ajatus pestävistä vaipoista. Lisäksi se pienikin kestoilija minussa katosi siinä vaiheessa, kun tulijoita oli kaksi! Pyykkiä, kun oli muutenkin :)

  Osakestoilukin on kyllä jo tosi hieno homma :)

  • Hanna sanoo:

   Mua se ajatus ei ällötä, mutta katotaan miten sit loppujen lopulta käykään :P Varmasti ainakin osakestoiluun pystytään revetä, mutta paineita en aio ottaa.

 • Maikki sanoo:

  Moikka,

  Meidän kaksoset on nyt 4 kk, ja kestoilu on sujunut alusta asti hyvin. Onneksi oli aiempaa kokemusta; 2 v esikoinen on edelleen kestoissa (kuivaksiopettelu käynnissä mutta vielä kuluu vaippoja…) Ohutkoipisen esikoisen kanssa oli tosi paljon vuoto-ongelmia, enkä ehkä olisi jaksanut kaksosten kanssa jatkaa kokeiluja jos olisin ollut ensikertalainen ja olisi ollut yhtä hankalaa. Pyykkiä meillä kyllä riittää, 8 kg koneella pestään vaippapyykki joka toinen päivä, seassa yleensä vähän lasten vaatteita, ja kaikki muu pyykki tietysti siihen päälle. Kuivuri on aivan huippujuttu!

  Vastasyntyneille rimppakintuille parhaita ovat harsot (origamitaitos, reidet rullattuna https://www.youtube.com/watch?v=CGKfg5o8NWo) tai hyvin istuvat röyhelölliset sisävaipat, ja päälle kuori/villikset. Meillä on enimmäkseen (edelleen) käytössä harsot ja ImseVimsen pienet kuoret. Sisävaipoista on vähemmän kokemusta, mutta Nalle Nöttöset ovat ainakin tosi hyviä! ImseVimsen flanelletteja käytin jonkin verran aluksi, mutta ovat yksinään aika ohkaisia eivätkä istu yhtä hyvin kuin nöttöset tai napakasti aseteltu harso. Harsoissakin on eroja – äitiyspakkauksesta tulleet esim ovat tosi pikkuisia (puklukäytössä), puuvillaisista vaippaharsoista tuhdeimmat ja imevimmät ovat Ruskovillan harsot. Pikkuisilla kaksosilla kaikki vaipat olivat aluksi ihan toivottoman ison tuntuisia… ;)

  Taskuvaipat ovat usein ihan pienillä vaikeita vuoto-ongelmien takia, mutta vuoden 2014 äitiyspakkauksen oranssi TotsBots-tasku on mennyt meillä tosi pienestä lähtien, ja kaupungin perhetyöntekijätkin osaavat laittaa sellaisen kun on valmiiksi täytetty :) Ostelin niitä kirppiksiltä muutaman lisää. Vaipan omat minkee-imut eivät ole oikein hyviä yksinään (ja yllättäin vaativat monta pesua ennen kuin imevät kunnolla, epätyypillistä mikrokuiduille). Olen käyttänyt imuina mm. ImseVimsen flanelletteja ja erilaisia taitto- tai lisäimuja, paksuudesta riippuen yksin tai yhdessä minkee-imujen kanssa.

  Esikoisella on käytetty pitkään taskuja ja jokunen AIO-vaippakin löytyy. Halvat yhdenkoon ”Kiinavaipat” AlvaBaby ja BabyLand toimivat pitkään ihan hyvin, mutta eivät nyt ihan koko vaippaiäksi riittäneet, ja sama juttu yhdenkoon BumGenious- ja FuzzyBunz-vaippojen kanssa. Noista Fuzzy oli ehkä oma suosikki, mutta riippuu täysin lapsen mallista – ja sekin muuttuu radikaalisti kun liikkuminen lisääntyy ja varsinkin kävelevällä. Kotimaisilla pikkufirmoilla on paljon hyviä vaippoja, esim Hahtuvahullu ja Jadena ovat hyviä, ja MannaMaa joka ikävä kyllä on lopettamassa. Omille lapsille sopivat löytyvät vain kokeilemalla… Mutta lasten kasvaessa tärkeintä on että imupaketti on hyvä ja riittävä, muuten kaikki taskut vuotavat. Hitaat mutta imevät (bambu)hamppuimut ovat ihan must :)

  Onnea loppuodotukseen ja tsemppiä tuplien kanssa!

  • Hanna sanoo:

   Kiitos tosi paljon kommentistasi! Luo lisää uskoa siihen ettei ajatus ole tuhoon tuomittu. Hyviä vinkkejä :) Mä haaveilen kuivurista myös, isompi pesukone ostetaan kyllä muuton yhteydessä, toi nykyinen 3,5 kilonen ei ehkä ihan tulis riittämään…

 • Veera sanoo:

  Komppaan Emmiä näissä sidejutuissa. Jätä suosiolla ne kestositeet himaan ja nyysi sairaalasta mukaasi muuta megahyperside. ;) Tää jälkivuoto on niitä asioita, joista lähes kaikki äidit sanoo, että miks kukaan ei kertonut miten se oikeesti menee. No minäpä nyt kerron: sitä verta tulee ekat päivät aivan saatanallisesti.
  Muuten ehdoton peukku kestositeille ja kuukupille!

  Saat multa vaippoja ja villaa. Pistän meilin.

  Ja Laveran miesten dödö on aikasta hyvä!

  • Hanna sanoo:

   Megahypersiteet check :D Ja kiitos reality-iskusta, miksei näistä asioista voida varoittaa etukäteen?!

   Ihana Veera, vastaan sun viestiin vielä tänään!

Tilaa päivitykset sähköpostiin!

Liity 7 tilaajien joukkoon

bloglovin:
Hannan soppa
klikkaa tästä ruokablogiini!
.