MITEN MEILLÄ NUKUTAAN - soppaa ja sirkushuveja

MITEN MEILLÄ NUKUTAAN

Äiti ainakin nukkui erinomaisesti toissayönä, ensin kuusi tuntia ja tunnin imetyssession päälle vielä 3,5 tuntia. Olo oli herättyä kuin uudestisyntyneellä ja vähän itketti, kun olin niin onnellinen – levännyt.


Muikut eivät ole vielä alkaneet nukkumaan yli 3-4 tunnin pätkiä, mutta Jaakko pisti mamman toimistohuoneen sohvalle nukkumaan ja hoiti yksinään yön ensimmäisen syötön. Aloin ehkä olemaan oikeastikin sen tarpeessa – sanat menivät puhuessa iloisesti sekaisin ja silmissä oli tyhjä katse. Kyllä mä yöllä siihen nälkäitkuun heräsin, mutta sain nopeasti unenpäästä uudestaan kiinni kun kuulin Jaakon menneen vauvojen luokse. Kuuden tunnin jälkeen siirryin kuitenkin mielelläni omaan sänkyyn imettämään, alkoi rinnoissa nimittäin jo tuntumaan tuo tavallista pidempi ruokatauko.


Meidän vauvat ovat oikeastaan alusta asti hoksanneet yö- ja päiväunien eron. Päivällä valveilla ollessa seurustellaan ja höpsötellään, eikä ole pakko käydä samantien uudestaan untenmaille. Päiväunet nukutaan useimmiten vaunuissa tai sittereissä. Yöllä vaihdetaan vaippa, syödään ja laitetaan valot pois päältä ja peitto korville. Päiväunet ovat puolesta tunnista pariin tuntiin, öisin nukutaan se 3-4 tuntia, joskus harvemmin viisikin. Päiväsaikaan lapsukaiset heräilevät ja nukkuvat omaan tahtiinsa, öisin ovat pysyneet melko samassa rytmissä.

Yöunille Muikut menevät yleensä siinä yhdeksän maissa – tosin kitinäiltoina tämä venyy useitakin tunteja. Ekan kerran herätään syömään puolen yön aikoihin, sitten siinä kolmen-neljän aikaan ja aamupalaa vaaditaan 6-8 välillä.

Varsinkin herkemmin hätkähtelevän Olgan unille on kapalopussi ollut pelastus ja kyllä Hugokin yönsä kapalossa rauhallisemmin nukkuu. Sain Love to Swaddle Up -kapalot maahantuojalta testiin jo ennen kuin Muikut olivat syntyneetkään ja olemme käyttäneet niitä ahkerasti alusta asti. Nyt vihdoin pussit ovat oikean kokoiset – tosin jäpikkähän kasvaa kovaa vauhtia jo S-koosta ulos. Love to Swaddle Up -kapaloiden nimeen vannoo myös suuri joukko mammaryhmäni naisia – yöt ovat rauhoittuneet ja sekä äidit että vauvat nukkuvat paremmin. Idea pussissa on yksinkertaisen nerokas: muotonsa ansiosta vauvan kädet ovat luonnollisessa asennossa pään molemmin puolin, joten vauva saa vietyä käden suuhun tai poskelle ja näin rauhoitettua itse itsensä. Ainakin meidän vauvat pitävät öisin sellaista jumppameininkiä, että omat kapaloinnit pettävät joka kerta – Love to Swaddle Up -pussissa ei sitä ongelmaa ole.Viimeisen viikon aikana vauvat ovat ikäänkuin vaivihkaa alkaneet nukkua omassa huoneessaan omassa sängyssään tuon pätkän puolenyön syötöstä seuraavaan. Suurin osa yöstä menee kuitenkin yhä äidin ja isin välissä – tosin hyvin pian meillä on uuden isomman sängyn osto edessä, ahdasta nimittäin on neljällä hengellä 140 senttisessä vaikka puolet hengistä onkin ihan pikkuruisia sinttejä.

Yksi vinkki, joka meillä on rauhoittanut vauvojen nukkumaan käymistä on vielä kanssanne jaettava, nimittäin white noise. Ipad soittaa kohinaa vauvojen sängyn vieressä ja beibit nukahtavat hetkessä. Ilmeisesti suhina muistuttaa kohdun äänimaailmaa ja auttaa blokkaamaan muut ympäristön äänet auttaen vauvaa rentoutumaan ja nukahtamaan. Kannattaa kokeilla: Youtubeen tai Spotifyyn vaan hakusanoiksi ”white noise for baby sleep” ja a vot – hyvää yötä!

Mutta kyllä sitä jo pikkuhiljaa odottaa aikaa, jolloin saisi nukkua vaikka kuuden tunnin pätkissä, vaikka ei tämä pikkuvauva-aika ole ollut niin hirveää, kuin etukäteen peloteltiin. Suunnilleen järjissään olemme kumpainenkin vanhempi, vaikka toki kahvia kuluu melkoisen paljon.

Miten teidän vauvat nukkuvat yönsä ja minkä ikäisinä alkoivat nukkumaan pidempiä pätkiä? Kuulisin mielelläni muiden kokemuksista ja väsymyksen selättämiskeinoista.

 

Love to Dream Swaddle Up -kapalopussit saatu maahantuojalta
18 Kommentit
 • Kiia sanoo:

  Esikoinen veti synnärillä lähtien 9-15h PUTKEEN. Ei suostunut syömään yöllä. Kätilö ja lekuriki ihmetteli. kuopus heräs ekan kk:n aikana 1-2krt yössä. Kuukauden ikäisenä rupesi nukkumaan yöt läpeensä 21:00- 7:00-9:00

 • Iina sanoo:

  Mä odottelen kanssa sitä, että sais nukkua yli 6h putkeen, jos tytöt on kotona :D Yhteinäiset yöunet on laskettavissa about yhen käden sormilla, no ehkä se tästä vielä joskus :D Vois asiat huonomminki olla :)

 • Niina sanoo:

  Meidän kaksoset alkoivat nukkumaan 6kk iässä. Päätimme silloin aloittaa unikoulun toiselle. Toteutimme sen niin että isä meni toisen kanssa yläkertaan ja mä jäin nukkumaan alakertaan toisen kanssa. Jostakin syystä unikoulu sitten menikin niin, että kummatkin nukkuivat yönsä ihan itsestään. Mitään koulua ei sitten tarvittukaan. En tiedä mistä tämä johtui, mutta siinä vaiheessa hoksasimme jatkaa öitä niin että toinen nukkuu isänsä kanssa ja toinen minun. Ja autuas ihanuus kun yhtäkkiä saikin nukkua yöt. Toki sitä tuttikitinää oli vielä pitkään, että herätyksiä tuli tietty paljon jatkossakin, mutta syömiset loppui siihen. Noin vuoden – iässä sitten alkoivat nukkua omassa yhteisessä huoneessaan omissa sängyissään kunnon unia. Näin siis meillä. Olen kuullut tosin parilta muultakin kaksosten äidiltä, että tällainen erottaminen on ollut paras ratkaisu unien kannalta, kun väsymys on mennyt siihen pisteeseen että jotain on pitänyt keksiä.

  • Hanna sanoo:

   Kiitos kommentista :) Pitää pitää mielessä, vaikka välillä nytkin toinen vauva nukkuu minun kanssa ja toinen isän.

 • Tainaee sanoo:

  Meillä (tyttö reilu 2kk) on viimeiset kolme yötä mennyt siten, että syö klo 22 viimeisen kerran ja herää seuraavan kerran syömään klo 4-5 aamulla eli antaa nukkua hyvän pätkän. Olen kyllä kiitollinen, mutta kyllä siinä itse heräilee odottelemaan
  tytön heräämistä syömään..

  Meillä käytössä unipussi, mikä on osoittautunut hyväksi. Tuota kapalopussia olen kyllä myös miettinyt kun välillä iltaisin kädet vaan käy eikä meinaa nukahtaa.

  Miten ihmeessä ootte saanut nukuttua 140cm leveällä sängyllä ja vielä kaksosten kanssa? :D Meillä 180cm leveä ja vain yksi beibi, mutta oli pakko virittää tytön pinnasänky ”sivuvaunuksi” (laitan tänään kuvan instagrammiin) kun miehen työt alkoivat loman jälkeen ja ei saanut hyvin nukutuksi ja heräili syöttöihin (yhden kerran siihen kun maitoa suihkusi tissistä naamalle.. :D). Sivuvaunun myötä mami ja isä saanut levollisempaa unta kun on enemmän tilaa ja ei tarvii varoa beibiä.. :)

  • Hanna sanoo:

   Voi kun hienot yöunet siellä :)

   Kyllä sitä mahtumista välillä itsekin ihmettelee, mutta sopu sijaa antaa. Ja totuuden nimissä on kyllä myönnettävä, että melko usein isi nappaa toisen vauvan mukaansa ja painelee nukkumaan toimistohuoneen levitettävälle sohvalle.

   Naurattaa tuo suihkutissiherätys :D

 • anonyymi sanoo:

  Hei, mihin asentoon teillä opetettiin laitoksella nukuttamaan vauvat? Vaivaa kovasti, kun toisissa paikoissa neuvotaan kyljelleen, toisissa selälleen. Ei oikein tiedä mitä neuvoa uskoisi.

  • Hanna sanoo:

   No juu, sama vika. Jossain on neuvottu kyljelleen ja toisaalla selälleen. Meidän vauvat useimmiten nukkuvat selällään :)

 • Milja sanoo:

  Meillä myös jätkä (synt. 19.5.-15 ;) on aina tajunnut päivän ja yön eron. Muistan kun kauhulla kuuntelin työkaveria, jonka poika vastasyntyneenä nukkui päivät ja valvoi yöt..
  Aikaisemmin yöllä heräiltiin aika tasan kahden tunnin välein, mutta Swaddle Upin hommattuamme jätkä on vedellyt 3-4 h unia. Auta armias kun toissa yönä en jaksanut laittaa syliin nukahtaneelle pojalle kapalopussia päälle, niin sit heräiltiinkin 1-1,5h välein :/.

  Väsymyksen selätykseen en tiedä muun auttavan kuin kahvin ja päiväunien :D Viikonloppuisin miehen ollessa myös kotona, nukun aamulla pitkään ja päivällä muutamankin tunnin päiväunet. Tankkausta sitten taas viikkoa varten ;)

  Teidän juttuja on niin kiva lukea ja muikkujen elämää seurailla! Varsinkin kun ikäero meidän poikaan on noinkin pieni. :)

 • anonyymi sanoo:

  Täällä meillä taas neuvotaan nukuttamaan kyljellään, vaikka netissäkin useimmiten neuvo on selällään mm. kätkytkuolemien vähentämiseksi. Kamalaa, kun vaivaa pelko vauvan nukkumisesta, ja ohjeet vaihtelevat.

  • Hanna sanoo:

   Olen ymmärtänyt, että selällään ja kyljellään on molemmat ok – mutta mitäpä sitä ei pelkäisi näiden pienten kanssa. Kyllä sitä jatkuvasti käy kurkkaamassa, että kaikki kunnossa.

 • siiri sanoo:

  Meillä 1,5 -v. on alkanut NYT nukkua hyvin. Aina ollut herkkäuninen, heräili jopa 30min välein. Omaan huoneeseen raaskin laittaa vasta 8kk. Ensinnäkin, pyydä ja vaadi apua KUN väsymys alkaa olla hirveää. Saatteko automaattisesti kotiapua? Minulla auttoi vertaistuki… :D ei päikkäreitä paitsi ihan hirveimmässä koomassa kun herätyksiä oli about 10.

  • Hanna sanoo:

   No mutta vihdoinkin!
   Kyllä on aikomus soitella ja pyytää kotiapua, paperit on saatu jo ekalla neuvolakäynnillä ja joka kerta sitä tyrkytetään. Nyt, kun mies palasi töihin taitaa oikeasti olla sen aika!

 • Meeri sanoo:

  MISTÄ olet nuo ihanat unirievut ostanut! Mäkin haluun- vauvalle siis:D

  • Hanna sanoo:

   Muikut sai ne lahjaksi. Mutta kuulemma Itäkeskuksen Lastentarvikkeesta on ostettu :)

Tilaa päivitykset sähköpostiin!

Liity 7 tilaajien joukkoon

bloglovin:
Hannan soppa
klikkaa tästä ruokablogiini!
.