SORMIRUOKAILUN LYHYT OPPIMÄÄRÄ - soppaa ja sirkushuveja

SORMIRUOKAILUN LYHYT OPPIMÄÄRÄ

 

sormiruokailun abc / Soppaa ja sirkushuveja

sormiruokailun abc / Soppaa ja sirkushuveja

sormiruokailun abc / Soppaa ja sirkushuveja

sormiruokailun abc / Soppaa ja sirkushuveja

MITÄ ON SORMIRUOKAILU?

Sormiruokailu on sitä, että vauva saa syödä itse. Omin sormin. Tai itse lusikalla tai haarukalla, jos on neropattivauva.

Usein törmää myös englanninkieliseen termiin baby led weaning (BLW), mikä tarkoittaa lapsentahtista vieroitusta. BLW:n luoja on Gill Rapley (Omin sormin suuhun / Baby-led Weaning*) ja puhdasoppisesti noudatettuna se ei salli lapsen syöttämistä missään vaiheessa. Itse suhtaudun soseisiin suopeammin, kuten myös Hanna-Mari Arosilta sormiruokakirjassaan Minä syön itse. Suomessa suuri osa sormiruokailijoista yhdistää soseet ja sormiruoan ja se on ihan ok.

KOSKA SORMIRUOKAILUN VOI ALOITTAA?

Sormiruokailun voi aloittaa, kun lapsi osaa istua suorassa syöttötuolissa (tai tuettuna sylissä). 6-8 kuukauden iässä lapsi yleensä oppii istumaan ja hän myös alkaa ottamaan asioita käteensä ja viemään niitä suuhunsa. Vauva ei tarvitse hampaita syödäkseen (meidän Olgalla ei ole vielä yhtään hammasta yhdeksän kuukauden iässä, mutta hän on silti sormiruokaillut jo usean kuukauden ajan ja alkaa olemaan siinä tosi etevä). Aluksi vauva saattaa tunkea liikaa ruokaa suuhunsa, sillä hän ei ole vielä oppinut sopivaa määrää. Kakomalla ja yskimällä lapsi siirtää ruokaa poispäin hengitysteistään. Kannattaa muistaa, että kakomisrefleksi tulee vauvalla edempänä kielellä kuin aikuisella, eikä se yleensä tarkoita tukehtumista. Kakominen on siis hyvä asia, vaikka se aluksi tuntuu pelottavalta. Näin vauva saa vääränmalliset palat pois suusta. Tukehtumassa oleva lapsi on yleensä äänetön ja luultavasti pelästyneen näköinen. Koita siis pysyä itse rauhallisena, itselläni ainakin auttoi tukehtumispelkoon se, kun luki vain mahdollisimman paljon sormiruokailusta. Lasta ei saa koskaan jättää yksin ruokailemaan, vaan vanhemman on oltava koko ajan paikalla tarkkailemassa.

Sormiruokailun ei tarvitse olla lapsen yksinomainen tapa syödä, vaan sen voi hyvin yhdistää soseiden syöttämiseen, mikäli se tuntuu itselle luontevammalta. Älä kuitenkaan syötä sormiruokaa lapsen suuhun vaan anna hänen hoitaa sormiruokien syöminen kokonaan itse. Ensimmäiset sormiruokakerrat kannattaa sijoittaa aamupäivään, jolloin lapsi ei ole väsynyt. Tarjoa aina ensin maitoa, sillä nälkäistä lasta on vaikea houkutella istumaan ruokapöydässä syömätreenien merkeissä ja maito on kuitenkin lapsen pääasiallista ravintoa yhden vuoden ikään saakka.

MITÄ RUOKAA SAA TARJOTA?

Sormiruokailussa noudatetaan samoja ravitsemussuosituksia kuin soseiden kanssa. Mikäli aloitatte kiinteät sormiruokaillen, tarjoa aina yhtä tai kahta raaka-ainetta kerrallaan neuvolan ohjeita noudattaen. Ruoan tulee olla isoina paloina ja sopivan pehmeää. Höyrytetyt tai uunissa kypsennetyt vihannekset (esimerkiksi bataatti, parsakaali, palsternakka..), kypsä avokado ja banaani tai pehmeä päärynä ovat hyviä aloitusruokia. Palojen tulee olla pieneen kouraan sopivia, sillä pieni vauva tarttuu ruokaan koko nyrkillään ja liian pienet palat vain hukkuvat käteen. Kun pinsettiote on hallussa, voi alkaa tarjoamaan pienempiä paloja. Pinsettiotetreeneihin soveltuvat esim. sulaneet pakastemustikat ja yli 10 kuukauden ikäiselle raejuusto. Voit tarjota lapselle myös lusikan tai haarukan syömävälineeksi, mutta luultavasti ensialkuun sillä(kin) vain pelleillään.

Älä tarjoa pienelle lapselle kirsikkatomaatteja tai viinirypäleitä kokonaisena, vaan halkaise ne puoliksi tai neljään osaan pituussuunnassa. Nämä ovat muutenkin jo vähän harjaantuneemman sormiruokailijan eväitä. Hampaaton vauva muussaa ruokaa ikenillään, joten ruoan on oltava tarpeeksi pehmoista (hedelmiä, höyrytettyjä kasviksia, ylikypsää pastaa jne.). Muista jäähdyttää ruoka ennen tarjoilua.

Monet tuskailevat aamu- ja iltapalan kanssa – entäs se puuro! Voit tehdä tavallista jäykempää puuroa ja antaa lapsen sotkea syödä itse tai voit tarjota puuron apinaevään tai puuropannarin muodossa. Meillä nykyään muut ruoat sormiruokaillaan, mutta iltapuuron syötän edelleen – nyt kun lusikka taas kelpaa.

Hyvinkin nopeasti voit siirtyä valmistamaan koko perheelle samaa ruokaa (ja hyvinkin nopeasti saatat huomata, ettet tarjoa enää lainkaan soseita). Otat vain vauvojen annoksen pois ennen suolan (ja esim. chilin) lisäämistä tai lisäät suolan annokseesi vasta lautasella. Vauvojenkin ruokaan saa laittaa mausteita (esim. kuivattuja yrttejä, paprikajauhetta, juustokuminaa..), mutta varmista ettei mausteseoksissa ole suolaa. Itse vältän myös sokeria ainakin ensimmäisen ikävuoden.

MIKSI SORMIRUOKAILLA?

Me aloimme sormiruokailemaan puhtaasti ajan säästämiseksi. Kahden vauvan syöttämiseen saa nimittäin aikaa kulumaan tuhottoman paljon! Syön iltapalaa lukuunottamatta aina vauvojen kanssa samaan aikaan, joten myös omasta ruokailusta tulee huolehdittua paremmin kuin ennen. Haluan, että ateriat ovat tulevaisuudessa koko perheen yhteisiä hetkiä, jolloin seurustellaan ja nautitaan ruoasta.

Vauvan motoriset taidot kehittyvät huikeaa vauhtia sormiruokaillessa. Silmän ja käden yhteispeli alkaa toimimaan kuin huomaamatta, suun motoriikka kehittyy ja pinsettiotetta treenataan ruokaillessa kovasti. Sormiruokailu on vauvasta hauskaa ja hän luultavasti oppii nopeammin käyttämään ruokailuvälineitä sekä kasvaa ruoan suhteen ennakkoluulottomammaksi. On ihan parasta katsella, kuinka vauva nauttii ruokailusta ja välillä oikein herkuttelee.

MITEN PÄRJÄTÄ SORMIRUOKAILUSOTKUN KANSSA?

Sormiruokailu on sottaista puuhaa, I know! Elämä on yhtä Tripptrappien puunausta ja pöydän aluksen imuroimista. Myös itse lapset ovat ruokailujen jälkeen yltäpäältä ruoassa – puuroa tukassa, banaania poskessa ja riisiä kainalossa. Muikut syövät yleensä vaippasiltaan ja ruokailuessut päällään (Ikeasta saa hinta-laatusuhteelta oivia). Ruokailun jälkeen pyyhin lapset kostealla harsolla tai tarvittaessa vien pesulle lavuaarin äärelle. Ruokasotkut irtoavat parhaiten syöttötuolista, pöydästä, lattiasta ja noh, kaikkialta, kun niiden kimppuun hyökkää heti ruokailun loputtua. Tähän yleensä käytän kosteuspyyhettä. Jos ja kun en jaksa heti ryhtyä jynssäämään syöttistä, suihkutan siihen ekopesuainetta ja hinkkaan kuumalla vedellä kastellulla harsolla. Rikkaimuri on varmaankin meidän tärkein kodinkone.. Koiran voisi myös hankkia, sillä kissa siivoaa vain kalantähteet. Lattialta ruoan murut tulee siivota heti ruokailun loputtua, sillä skidit ovat yllättävän nopeasti pöydän alla herkuttelemassa – ja siinä taas piilee tukehtumisen riski.

Pöytä meillä on suojattu pinnoitetulla pöytäliinalla sekä silikonitabletilla ja lattia Ikean lattiasuojuksella.

MISTÄ VOIN LUKEA LISÄÄ SORMIRUOKAILUSTA?

En suosittele kenellekään sormiruokailun aloittamista ennen kuin aiheeseen on ehtinyt perehtyä huolella. Hyviä tietolähteitä ovat esim. Minä syön itse -kirja sekä Facebookin Sormiruokailijat-ryhmän UKK-kansio.

Tätä ei voi liikaa painottaa: perehdy aiheeseen huolella ennen kuin aloitatte sormiruokailun.

SORMIRUOKAILUN TÄRKEIMMÄT SÄÄNNÖT!

* tutustu aiheeseen ennen sormiruokailun aloittamista

* tarjoa sormiruokaa aina vain pystyasennossa tukevasti istuvalle lapselle (esimerkiksi sitteri on huonoin mahdollinen vaihtoehto!)

* älä tarjoa liian pieniä tai kovia ruoanpalasia

* imetä tai tarjoa korviketta aina ennen ruokailua alle 1-vuotiaalle lapselle

* tarkista, ettei suuhun jää ruokaa, kun nousette pöydästä

* ota selvää ensiavusta tukehtumistilanteessa (katso esim. nämä ohjeet!)

* ole kärsivällinen äläkä hoputa tai tuputa. Älä koskaan tunge mitään lapsen suuhun äläkä toru ruoan sylkemisestä tai lattialle tiputtamisesta. Älä tunge sormia lapsen suuhun, sillä voit tyrkätä palan vain syvemmälle.

* luota lapseen ja hänen sormiruokailutaitoihinsa

* älä jätä lasta yksin syömään

 

Kiinnostaako sormiruokailu? Herääkö kysymyksiä? Koostan mielelläni kysymyksistä toisen postauksen – en varmasti tiedä kaikkiin kysymyksiin vastauksia, mutta lupaan ottaa selvää!

Soppaa ja sirkushuveja -blogin sormiruokareseptit löytyvät täältä!

Lähteet: Minä syön itse -kirja ja Bebes info
*affiliate-linkki
3 Kommentit
 • Äni äSSä sanoo:

  Moi! Mua kiinnostaa sose- ja sormiruokailun yhdistäminen, ja sitä googlailemalla löysin tännekin. Olisiko sulla tiedossa käytännön vinkkejä, miten nuo voisi yhdistää mahdollisimman luontaisesti? Vauvamme tykkää tosi paljon molemmista ja me vanhemmat halutaan, että taidot molempiin säilyy. Vauvamme on nyt 7kk, saanut kiinteitä kuukauden, syö nyt 2-3 ateriaa päivässä. Olen lounaalla ja päivällisellä ensin syöttänyt sosetta ja sen jälkeen antanut sormiruokaa tarjolle. Nämä eivät siis ole olleet yhtä aikaa esillä/tarjolla, vaan peräkkäin. Nyt kuitenkin kuulin, ettei samalla aterialla saisi ollenkaan sekoittaa näitä, vaan soseille ja sormiruualle pitäisi olla ihan eri ruokailukerrat (täysin erilaisen ruokailutavan ja suussa ruuan käsittelemisen erilaisuuden vuoksi, ettei vauva hämmenny ja oppii erottamaan nämä eri tavat). Perustelu kuulostaa ihan loogiselta, mutta kaipaisin enemmän faktaa. Onko näin? Miksi näin? Ja miten parhaiten yhdistää nämä kaksi ruokailumaailmaa?

  Yllä lupasit ottaa selvää joten tässä sulle haaste. ;) Itse en googlailemalla löytänyt faktatietoa, mutuilua vain. Enkä ollenkaan käytännön vinkkejä näiden ruokailutapojen yhdistämiseen.

  • Hanna sanoo:

   MOi! Kiitos hyvästä kysymyksestä ja anteeksi, kun en ole saanut vastattua sinulle. Lupaan koittaa ottaa asiasta selvää, tosin pahoin pelkää, ettei mitään virallista tietoa sormiruokailun ja soseiden syöttämisen yhdistämisestä löydy. Tässä nyt on hetki vielä haipakkaa muuton ja remontin kanssa, mutta palaan vastaamaan sulle tähän asap!

 • Hanna sanoo:

  Mutta vähän lisää MuTua.. Meillä on myös välillä sosetta ja sormiruokaa tarjolla samalla aterialla. En usko, että ongelmia on tässä asiassa enää, kun ruokailua on takana useampi kuukausi, mutta varmaan juuri syömään opettelevilla saattaa mennä pasmat sekaisin. Tää on kyllä tosi mielenkiintoinen aihe,pitäis saada joku esim. terveydenhoitoalaa opiskelevan tekemään tästä tutkimusta!

Tilaa päivitykset sähköpostiin!

Liity 7 tilaajien joukkoon

bloglovin:
Hannan soppa
klikkaa tästä ruokablogiini!
.