TYHJÄ SYLI - soppaa ja sirkushuveja

TYHJÄ SYLI

Tyhjä Syli, Kaisu Jouppi / Soppaa ja sirkushuveja

 

Tyhjä Syli, Kaisu Jouppi / Soppaa ja sirkushuveja

 

Tyhjä Syli, Kaisu Jouppi / Soppaa ja sirkushuveja

 

Muikuilla pitäisi olla yksi kesäkuinen kaveri enemmän.

Se oli ihan tavallinen maanantaiaamu huhtikuussa. Enää pari kuukautta laskettuun aikaan koko porukalla. Sitten tuli viesti, joka pysäytti meistä jokaisen.

Mun vauva on kuollut kohtuun.

En muista enää mitä silloin olin tekemässä. Mutta muistan sen riipaisevan kauhun tunteen ennen kyyneleitä. Muistan, kuinka tartuin molemmin käsin omaan vatsaani ja kuulostelin liikkeitä. Muistan, että yritin kuumeisesti miettiä mitä voisin ystävälleni sanoa. Muistan, kun tajusin ettei ole sanoja.

Joka vuosi Suomessa noin 200 pienokaista menehtyy kohtuun. Kohtukuolemasta puhutaan, kun raskauden tai synnytyksen aikana kuoleva sikiö on joko yli 22-viikkoinen tai yli 500 grammainen. Syitä kohtukuolemalle on mm. erilaiset infektiot, istukan tai napanuoran toimintahäiriöt, veritulpat ja vauvan sairaudet. Mutta aina syy ei selviä.

Emme koskaan saa tietää miksi ystäväni vauvasta tuli enkeli. Miksei hän koskaan saanut nähdä äitinsä hymyä eikä koskaan päässyt leikkimään isosisaruksiensa kanssa. Mutta haluamme uskoa, että tapahtuneelle on jokin syy, vaikka sitä onkin niin käsittämättömän vaikea hyväksyä ja ymmärtää.

Suru ei koskaan lopu. Mutta se muuttaa muotoaan. Eilen ystäväni teki positiivisen raskaustestin. Toivon ja uskon kaikesta sydämestäni, että tällä kertaa kaikki menee hyvin.

//

Valokuvaaja Kaisu Joupin teos Tyhjä syli ilmestyi syyskuussa 2015. Kirjaan on kuvattu ja haastateltu nelisenkymmentä kohtukuolemalle lapsensa menettänyttä naista. Kaisu on tallentanut kirjan sivuille äitien tuskan. Teos koskettaa jokaista äitiä. Se ravistelee ja herättää keskustelua. Niin kuin pitääkin.

12 Kommentit
 • Iina sanoo:

  Juuri eilen sain lukea suru-uutisen, kuinka vanhan koulukaverin toinen identtisistä kaksosista oli kuollut kohtuun, ttts:n seurauksena :( Aivan kamala olo, toinen sydän vielä kuitenkin sykkii. Toivottavasti toinen pieni jaksaa kasvaa ja elää, että pääsee äitiä ja isiä maailmaan ilahduttamaan.

  • Hanna sanoo:

   Voi että, toivottavasti toinen pieni taistelee itsensä vanhempia lohduttamaan <3

 • Salla sanoo:

  Itku.

 • Tämä riipaisee. Jo nämä otteet saavat palan kurkkuun. Sain samanlaisen viestin rakkaalta ystävältä pari vuotta sitten. Nyt juuri kävelemään oppinut pikkusisko taapertaa jo tottuneesti veljen haudalle. Haudalle, jota hädin tuskin on olemassa monen sukulaisen ja tuttavan mielestä. Kirja olisi varmasti silmiä avaavaa monelle ikävästi kommentoineelle. Sellainen surun vähättely tuntuu niin kohtuuttomalta kaiken sen pohjattoman surun rinnalla.

  Toivon myös, että ystävälläsi menee kaikki nyt hyvin. <3

  • Hanna sanoo:

   Kyllä. En minä itse osaa sitä surua kuvitellakaan :(
   Toivotaan yhdessä <3

 • Heta sanoo:

  Miun ystävän tarina on mukana tuossa kirjassa, riipaisevaa se on vaikka itse en lapsista pidäkään..

 • heini sanoo:

  Nää on niin iholle tulevia ja riipaisevia tapahtumia. Jo keskenmeno tuntuu pahalta, mutta entä sitten kohtukuolema. Todella pahalta, ihan eri sfäärissä!

 • Nelli sanoo:

  Itkettää. En pysty edes kuvittelemaan, miltä tuon kokeminen tuntuu. Riipaisee niin etten uskalla edes ajatella moista. Toivon ystävällesi kaikkea hyvää tähän raskauteen <3

Tilaa päivitykset sähköpostiin!

Liity 7 tilaajien joukkoon

bloglovin:
Hannan soppa
klikkaa tästä ruokablogiini!
.