VAUVAT JA PAKKANEN - soppaa ja sirkushuveja

VAUVAT JA PAKKANEN


Ihan kauhean kylmä. Mökkihöperöityminen on lähellä sekä äidillä että vauvoilla. Vauvat kaipaisivat päikkäreille ulkoilmaan ja mammallekin tekisi ihan hyvää poistua toviksi ihmisten ilmoille. Mutta niin kauan kuin meidän lastenhuoneen lämpömittari näyttää pihalla olevan yli 10 astetta niin ulos ei pakollisia siirtymiä pidemmäksi aikaa mennä.

Enkä ole tässä nyt tuomitsemassa – jokainen punnitsee faktoja ja tekee omat päätöksensä. Vauvan voi hyvin laittaa ulos kylmälläkin säällä nukkumaan, kunhan tällä on riittävän paljon päällä ja lapsen lämpötilaa seurataan tarpeeksi tiheään. Oman päätökseni sisäpäikkäreistä yli kymmenen asteen pakkasilla perustan paitsi yleisiin suosituksiin, niin myös parin vuoden takaiseen oululaistutkimukseen, jonka mukaan lapset altistuvat pakkaselle luultua enemmän eikä pitkäaikainen altistuminen kylmälle ole luonnollisestikaan hyväksi. Tutkimuksen mukaan äitiyspakkauksen toppahaalari ja makuupussi riittävät pitämään lapsen lämpimänä vain viiden asteen pakkasessa. Kerrospukeminen ja villa ovat pakkaspukeutumisen a ja o! Meillä on rattaissa käytössä äp-makuupussin sijasta kunnon untuvapussit, joissa vauvat toki pysyisivät lämpiminä kylmemmissäkin olosuhteissa, mutta panikoin myös sen hengitysilman lämpötilan suhteen.

Sisäpäikkäreitä meillä on nyt koitettu nukkua sängyn lisäksi sittereissä ja vaunuissa. Kannattaa muuten kokeilla huijata muksua vaikka pukemalla tälle pipon päähän ja kääriä peittoa tiukasti ympärille, nimittäin tuon tutkimuksen mukaan se ei olekaan raitis ilma joka ulkona nukuttaa, vaan se tiukka paketti, johon lapsi sullotaan. Makes sense, mutta kyllä se raitis ei-liian-kylmä ilmakin hyvää tekee.

Mitenkäs teillä – missä menee pakkasraja?

 

PS. Aiheeseen liittyen: Lekmeriltä saa nyt 15 prosentin alennuksen lämpöpusseista koodilla LÄMPÖPUSSIT15. Tarjous on voimassa 12.1. klo 09.00 asti. //mainoslinkki.

16 Kommentit
 • Meillä rajana on noin -15 astetta, huomioiden tuulen sun muut. Täällä keskustassa vaunulenkkeily on ns helppoa, kun voi välillä käydä piipahtamassa lämpimässä vaunujen kanssa. Tosin RS-viruksen jyllätessä ei sekään ole niin fiksua. Taapero pääsee piipahtamaan toisen vanhemman kanssa ulkona. 6 kk vauva pysyy sisällä kovimmat pakkaset.

  • Hanna sanoo:

   Tuo on kyllä keskusta-asumisessa hyvä puoli! Toivottavasti pian pahimmat flunssakaudet hellittää ja pakkaset myös. Ilmeisesti sitä RSV:tä on nyt kovasti liikkeellä :(

 • IlonaKoo sanoo:

  Meillä on kyllä jo hieman yli 1v, mutta ei meilläkään oikein ulkoilla näillä keleillä kun pakkasta on -20 astetta. -10 – -15 olen vielä tuossa lasitetulla parvekkeella välillä nukuttanut. Ulkoilu muutenkin on hieman hankalaa, kun näin pienen kanssa se on lähinnä hidasta tallustelua, joten aika äkkiä tulee kylmä kyllä siinäkin. :)

  • Hanna sanoo:

   Niin kun ei tuonne ulos tee itsekään mieli mennä, saati laittaa lasta nukkumaan. Onneksi meillä tää vaunussa nukkuminen näyttää tepsivän, vaikka sit vaunut oliskin sisällä.
   Hehee, innolla odotan tuota vaihetta, kun lasten on pakko saada tepastella itse! Sit ei ole kyllä mihinkään kiire :D

 • Essi sanoo:

  Meillä pakkasraja on yleensä -10 jos menee yli ei mennä ulos ja tässä maalla kun asutaan ja taloa ympäröi pellot tuuli otetaan huomioon! siksipä -10! :) ja vaatteita päällä päivävaatteet päälle villahaalari, äp toppapuvut tossut hanskat jne. Villasukat tumput ja lämpöpussit!

  • Hanna sanoo:

   Hyvin puettu, kyllä pysyy vauvat varmasti lämpiminä :) Tuo tuuli pitää varmasti ottaa erilailla huomioon kun asustelee peltojen keskellä.

 • Tiiana sanoo:

  Meillä siirryttiin ulkovarastoon kun pakkanen kiristyi tuon -10 yli. Varasto on autotallissa kiinni ja lämpötila pysyy muutaman asteen plussalla ja lisäksi se on suhteellisen äänetön verrattuna sisätiloihin jossa muu kotosalla oleva perhe touhuaa.

 • Laura sanoo:

  Meillä on kaksi muutakin lasta vauvan lisäksi ja myös heidän kanssaan on ulkoiltava. Jos noudattaisi viiden tai kymmenen asteen pakkasrajaa, tarkoittaisi se näin kylmimpään aikaan sitä, että meillä istuttaisiin kaikki päivätä sisällä, koska vauvaa ei voisi viedä ulos. Itse olen pukenut hyvin vauvan lampaantalja- tai untuvapussiin ja joka kerta vauva on herännyt lämpimänä. Olisi ollut kiva kuulla, että onko ulkona nukuttaminen haitallista myös silloin, jos lapsi pysyy yhtä lämpimänä oikeilla varusteilla kuin huonommilla varusteilla viiden asteen pakkasessa. ÄItiyspakkauksen pussiin en kyllä lastani kovalla pakkasella laittaisi :D Meillä ei ainakaan vaunujen lämpötila siellä kuomun alla ole sama kuin pihalla, vaan seuraan sitä itkuhälyttimen kautta :) Nyt kolmenkymmenen asteen pakkasella kyllä nukutin vauvan sisälle, mutta esimerkiksi -18 asteessa nukkui vielä pihalla, terassin suojassa.

  • Hanna sanoo:

   Jep olis tosiaan kiva saada lukea enemmänkin noista tutkimustuloksista ja miten se kylmä ilma (ja kuinka kylmä) vaikuttaa esim. lapsen keuhkoihin. Ja just että vaikuttaako se, jos on kuitenkin pysynyt hyvin lämpimänä.

 • Terhi | Äiti ja melukylän lapset sanoo:

  Meillä on se -10 ja ihan vain sen vuoksi kun Hugo nukkuu vaunuissa todella huonosti, eikä ole liiemmin tottunut kylmään. Nyt juuri kun ollaan saatu edes jonkin verran opeteltua sitä ulkona nukkumista ja hieman unet pidentyneet niin tuli nämä hirmupakkaset. Nytkin mittari näyttää -30. Kunhan lauhtuu niin harjoitukset jatkuu. :)

 • Liisa sanoo:

  Meillä on sama -10°C. Vauva nukkuu tällä hetkellä yhtä hyvin sisällä ja ulkona. Luin tosta tutkimuksesta muistaakseni jo raskausaikana, kun mies ihmetteli miksi vauvoja ”pitää” nukuttaa ulkona. Mäkin huomaan kaipaavani jo pari päivän sisälläolon jälkeen kunnon vaunulenkkiä.

  • Hanna sanoo:

   Vissii kaikkialla muuallakin maailmassa ihmetellään, kun Suomessa vauvat lykätään pakkaseen :D Maassa maan tavalla vai miten se meni.
   Onneks viikonloppuna jo vähän lämpenee. Nyt on kyllä niin kaunis lumisade että tekis mieli mennä pyydystämään hiutaleita :)

 • emma sanoo:

  Kannattaa kokeilla myös tätä: avaa huoneesta ikkunan ja pukee lapselle tarpeeksi päälle ja vaunuihin=ihan kun nukkus ”viileässä” ulkona. Tepsi meillä tänään ja sisällä nukuttiinkin reilusti yli 2h(!), vaikka yleensä sisällä nukutaan max 30min.

  • Hanna sanoo:

   Hei mahtava idea! Kokeilen, jos päikkärit jäävät vaunuissa olkkarissa vajaiksi.

Tilaa päivitykset sähköpostiin!

Liity 7 tilaajien joukkoon

bloglovin:
Hannan soppa
klikkaa tästä ruokablogiini!
.